Χειρουργική Στόματος

Τι είναι η χειρουργική στόματος;

Είναι η ειδικότητα που ασχολείται με επεμβάσεις εντός της στοματικής κοιλότητας. Τέτοιες επεμβάσεις είναι οι χειρουργικές εξαγωγές δοντιών ή ριζών, η χειρουργική αφαίρεση κυστών, η εκτομή χαλινών, οι φατνιοπλαστικές, οι ουλοπλαστικές και πολλές άλλες επεμβάσεις του στόματος.

ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣ

Οι φρονιμίτες, δηλαδή οι τρίτοι τραπεζίτες, αποτελούν τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στην στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν το 60% αυτών δεν έχουν χώρο για να πάρουν την θέση τους μέσα στον οδοντικό φραγμό. Εφόσον υπάρχει ένδειξη, οι έγκλειστοι φρονιμίτες αφαιρούνται με την διαδικασία της χειρουργικής εξαγωγής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λήψη πανοραμικής ακτινογραφίας και ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού. Αυτή η εξειδικευμένη επέμβαση λαμβάνει χώρα στην κλινική μας με ανώδυνο και γρήγορο τρόπο για τον ασθενή.

Τι μπορεί να προκαλέσει ένας έγκλειστος φρονιμίτης;

O εγκλεισμός του φρονιμίτη είναι δυνατόν να προκαλέσει φλεγμονή στους γύρω ιστούς, δηλαδή την λεγόμενη περιστεφανίτιδα, η οποία συνήθως είναι επίπονη για τον ασθενή. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των γειτονικών δοντιών και του παρακείμενου οστού, όπως ακόμα και συνωστισμό του οδοντικού φραγμού. Τα συμπτώματα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι έντονα και χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Η παραμονή ενός μόνιμου δοντιού στο οστό της γνάθου πέρα από το φυσιολογικό έχει σαν αποτέλεσμα την μόνιμη έγκλειση του. Εφόσον υπάρχει σύσταση από Ορθοδοντικό, γίνεται η αποκάλυψη του δοντιού και η καθοδήγηση του με σύρματα για την επαναφορά του στην σωστή πλέον θέση. Στη συγκεκριμένη θεραπεία, υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ορθοδοντικού και του χειρουργού με σκοπό την επιτάχυνση της ορθοδοντικής θεραπείας του ασθενούς.

ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ

Είναι μια μικροχειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που τα απονευρωμένα δόντια εμφανίζουν συμπτώματα πόνου, πρηξίματος και ερεθισμού της παρακείμενης περιοχής. Κατά την συγκεκριμένη θεραπεία αφαιρείται η βλάβη και το μολυσμένο τμήμα της ρίζας του δοντιού. Ο ασθενής με αυτήν την διαδικασία, συνήθως, αποφεύγει την εξαγωγή των δοντιών, την αφαίρεση της μόνιμης προσθετικής αποκατάστασης και την περαιτέρω επέκταση της βλάβης στους γύρω ιστούς.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΛΟΓΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ (PRF)

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι διαδεδομένη στη χειρουργική στόματος για επεμβάσεις που αφορούν τους σκληρούς και μαλακούς ιστούς (οστό και ούλα). Μετά την διαδικασία της αιμοληψίας από τον ασθενή, πραγματοποιείται η φυγοκέντρηση του αίματος σε μια εξειδικευμένη συσκευή, απομονώνοντας τα αιμοπετάλια από το πλάσμα. Αυτό που προκύπτει είναι αυτόλογοι βιολογικοί  παράγοντες (μοσχεύματα) με αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο χειρουργικό πεδίο με σκοπό την καθοδήγηση και την επιτάχυνση της ιστικής και οστικής επούλωσης.

Ποια είναι τα οφέλη τις συγκεκριμένης τεχνικής;

Ο ασθενής, μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής, επωφελείται, καθώς έχει μειωμένο πόνο, οίδημα και μετεγχειρητική ταλαιπωρία. H επούλωση της χειρουργικής περιοχής έχει αποδειχθεί ότι είναι ταχύτερη σε σχέση με τις συμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η παραγωγή αυτόλογων μοσχευμάτων;

Ενδείξεις υπάρχουν για διάφορα πεδία της οδοντιατρικής επιστήμης, όπως:

  • Η εμφυτευματολογία
  • Η περιοδοντολογία
  • Τα οστικά μοσχεύματα
  • Η ανύψωση ιγμορείου
  • Τα μετεξακτικά φατνία
  • Η αισθητική